Dobře, je na čase založit nové vlákno :) Zatím na rok 2025 koupené tři výlety. Leden  Praha - Curych - Tenerife Sur / Swiss + Edelweiss Tenerife Norte - El Hierro / Binter El Hierro - Tenerife Norte / CanaryFly Tenerife Norte - Gomera - Tenerife Norte / Binter Tenerife Sur - Mnichov - Praha / Discover Airlines + Lufthansa Únor + březen Praha - Amsterdam - Milan LIN / KLM Milán MXP - Dillí - Melbourne / Air India / C (mileage run) Melbourne Avalon - Sydney / Jetstar Newcastle - Canberra / FlyPelican Canberra - Melbourne / Sydney Melbourne Essendon - King Island / Sharp Airlines King Island - Burnie - Melbourne / REX Melbourne - Bombaj - Dillí - Milán MXP / Air India / C Milán MXP - Praha / easyJet Květen Praha - Nantes / Volotea Nantes - Montreal / Air Transat Ottawa - Iqaluit / Canadian North Iqaluit - Nuuk / Air Greenland Nuuk - Ilulissat / Air Greenland Sisimiut - Kangerlussuaq - Nuuk / Air Greenland Nuuk - Kodaň / Air Greenland  .

Vaše lety 2025

Založil ve fóru Co se nevešlo

tak kde je to drahý, je to tam vesměs drahý pořád, takže když je levná letenka, a akceptuju tamní cenovou hladinu, tak ji vezmu nejdřív, ne? 

3 Citovat

Když to rozsekám na jednotlivé lety, tak jich mám už 48, ale jen do září, dál jsem ještě nic zajímavého a levného nenašel. Chtěl bych ještě tak kolem 10 zpátečních nacpat do kalendáře v letním letovém řádu, ale takhle dopředu u nízkonákladovek moc levných letenek nebývá a člověk taky občas potřebuje nějaký servisní víkend. 🙃

Ale něco asi zruším, neb člověk míní a Wizzair mění...

0 Citovat

To už snad lítáš ty samé trasy popáté, ne? :-)

0 Citovat

To ostatní důležité stíhá ve středu. :-)

0 Citovat

mirjur napsal(a):

To už snad lítáš ty samé trasy popáté, ne? :-)

Na oblibena mista klidne i podesate!
Avsak tipnul bych si, ze zde bude dan vyber destinaci jiz dopredu dle gastro-kulinarsko-gourmet zkusenosti ...

2 Citovat

Gastro zkušenosti to samozřejmě teoreticky ovlivňují, ale prakticky jsem ještě nenašel destinaci, kde by mi aspoň něco nechutnalo (a to prosím i včetně Velké Británie 😆). Samozřejmě je to mix už navštívených destinací s novými, holt nízkonákladovky v posledních letech nejsou příliš kreativní v zavádění nových tras, vhodných zejména na víkendovky, jinak bych ty nové asi upřednostnil. Z nových tedy bude jen VLC, BLQ, BNX, AUH, TKU, BSL, PLQ. Ostatní destinace prostě budu pořád opakovat, dokud nenatrefím na něco ještě lepšího. 

0 Citovat

Mirjur: "popáté" budu příští rok minimálně v Rize, Římě, Barceloně, Dillí, Burgasu, Málaze a Istanbulu. Věřím, že aspoň u půlky těchto měst se to dá pochopit. 🙂 Rád bych ale přidal i Sofii, Atény, Skopje a Varšavu - záleží na tom, jestli nepropásnu levné letenky. Úplně za každou cenu tam zase nechci.

0 Citovat

U Varšavy máš výhodu, že můžeš libovolně kombinovat Chopina (WAW) a Modlin (WMI).

0 Citovat

ještě nemám plány na letošní rok, ale vím, že se chci zdekovat na 20-25 dní od poloviny dubna do poloviny května, váhám mezi Laosem, Okinawou a Panamou. Co byste volili? :-)

0 Citovat

Okinawa je v tuto dobu super, úplná mimo sezona, prakticky žádný turisti, počasí příjemné a i voda na koupání je ok, cca 24 stupňů. Byl jsem tam takto na začátku dubna. Jen tedy 20-25 dní  je na samotnou Okinawu hodně, tam stačí týden (pokud budeš půjčovat auto). Chce to spojit buďto s okolními malými ostrůvky, kam se dá dostat trajektem a nebo letadlem a nebo si ještě udělat výlet na Taiwan, kam létá plno spojů za pár stovek korun a je to okolo hodiny letu (Peach, Tigerair, případně jako 5th freedom to létá i VietJet, Batik a Thai AirAsia).

Jen tedy počítej se standardní Japonskou úrovní cen, tj.relativně drahé ubytování a veřejná doprava. Jídlo je naopak levné a vstupy také. Pokud budeš půjčovat auto, tak ceny jsou taky ok, benzín +- jako u nás. Taiwan má pak cenovou úroveň cca na úrovni Česka, tj. nižší než Japonsko.

0 Citovat

Zalezi na tom, jestli spise preferujes vnitrozemsky Laos ci mirne otuzile plaze Okinawy nebo snad tropicke plaze Panamy ...

0 Citovat

Já bych volil z těchto tří možností Laos, pokud bych tam ještě nebyl. I když v dubnu asi bude dost horko a v květnu už může víc pršet, ale to bude možná víc až po půlce měsíce. Psal jsi nedávno v diskuzi "Takové ty Thajska a Bali to mě moc nebaví." A Laos je porovnatelný se severním Thajskem, akorát méně turistický a méně rozvinutý. V Laosu to chce půjčit si motorku / skútr, zvlášť v jižní půlce na několikadenní okruhy. Pro mě byl měsíc (listopad) akorát, ale bez motorky by byl měsíc asi poměrně dlouhá doba. Jak jsi psal, že neumíš cestovat levně nebo si vybíráš destinace, kde to moc nejde, tak Laos je nejlepší kandidát na low cost cestování a asi by bylo obtížné (aspoň oproti jiným zemím) utratit tam hodně peněz.

Na Okinawě jsem nebyl, ale klidně bych se tam někdy podíval třeba na týden (měsíc by byl moc a spojil bych to když tak s jinou částí Japonska). V Panamě jsem nebyl a zatím je to jedna z mála zemí (kromě Hondurasu a Belize) ze Střední Ameriky, kam nemám v plánu jet během plánované delší cesty (příliš mě nezaujala, ale někdy v budoucnu bych tam kratší dovolenou nevylučoval).

0 Citovat

ano, chci něco levnějšího, protože přes Vánoce chci zase někam, kde sluneční paprsky neprosvítají skrz koruny stromů. A co jsem četl, tak alespoň ten Laos by mohl býti relativně klidný, jelikož nemá moře a turisti se tam moc nehrnou. Já ani nepotřebuji moře, protože kvůli nemoci nemůžu plavat, takže bych se spíš držel ve vnitrozemí. Takže z toho vyplývá jen ten Laos. Tu Okinawu a Panamu jsem nadhodil jen kvůli tomu, že tam jsou akční letenky, horký kandidát byl Laos :-D Jen jsem chtěl vědět něčí názor :-)

0 Citovat

melounek napsal(a):

ještě nemám plány na letošní rok, ale vím, že se chci zdekovat na 20-25 dní od poloviny dubna do poloviny května, váhám mezi Laosem, Okinawou a Panamou. Co byste volili? :-)

Přidám svou zkušenost. Na Okinawě jsem byl loni v podobném termínu (přelom duben/květen), 10 dní. A byla to úplná paráda. Počasí krásné, ne moc horko. Výborné jídlo. Chce to půjčit si auto, hromadná doprava nic moc. Pro mě super destinace na trochu aktivnější způsob dovolené, ale měsíc mi taky přijde moc a určitě bych to nepočítal mezi levné destinace. Spojit to s výletem na Taiwan se dá, ale opět to není levná záležitost, plus Taiwan si zaslouží hodně času. Alternativně se dá třeba prozkoumat Ishigaki.

U Laosu stojí za zvážení počasí; v dubnu/květnu tam asi bude solidní pařák. Byl jsem tam teď o Vánocích a to bylo tak akorát, místy trochu horko, ale dalo se. V půlce dubna je Lao New Year, tou dobou tam asi moc klid nebude, ale zase určitě dobrý zážitek. Asi se dá celkem levně, ale úplně low-cost mi to taky nepřišlo, určitě výrazně dražší než třeba Vietnam nebo Kambodža, od víza přes ubytování a dopravu po jídlo v restauracích. Ale za návštěvu určitě stojí, o tom žádná, celkově je tam krásně a hrozná pohoda. Byl jsem jen týden a říkal jsem si, že o pár týdnů delší pobyt by mi vůbec nevadil...

(Panama netuším)

0 Citovat

@aab753 - potvrdzujem Okinawu. My sme boli minulý rok koncom augusta (inak sa nedalo, deti a školské prázdniny...), takže teplo bolo fest (tajfún nás tesne minul), ale inak úplná paráda.
Mali sme auto, dosť sme pobehali ostrov, potom sme sa presunuli na Ishigaki, tam sme tiež autom čo to pobehali + loďou výlet na ostrovček Taketomi. Poslednú časť dovolenky sme už bez auta vegetili v Nahe.
Jedlo fantázia, ceny nám neprišli nejako vysoké.
Okinawu a okolité ostrovy jednoznačne doporučujem. Pecka
Na priloženej foto Aharen Beach, Tokashiki Island

img-20240902-115634.jpg

1 Citovat

Nevzpomínám si, že by mi výlet z Okinawy na Tchajwan připadl drahý. Peach má v jednom kuse nějaké akce.

0 Citovat

Letenky drahé nejsou, s Peach nebo Tigerair se to dá koupit i pod 1500 Kč RT. Cenová úroveň na Taiwanu je zhruba na úrovni evropských zemí. Něco cca stejně něco trochu dražší než v ČR. Každopádně levnější než ta Okinawa, ale samozřejmě dražší než Laos.

Alternativou jsou již zmíněné lety na Ishigaki nebo Amami, ale tehdy když jsem to plánoval tak ty domestic lety z Nahy byly dost drahé. Případně trajektem z Naha na ostrovy Kerama (viz fotka od Kopapiesku).

0 Citovat

Zpáteční letenky Okinawa–Taiwan za 1500 Kč letos mezi polovinou dubna a polovinou května? A mohl bych je vidět? Teď jsem se díval a flypeach i tigerair nejlevněji kolem 200 €. Akce možná bývají, ale s tím se nedá počítat, když člověk potřebuje specifický termín. Jinak že cenová hladina odpovídá Česku celkem sedí; Česko je taky hrozně drahá destinace. Konkrétně na Taiwanu mi přijde levné lokální jídlo v restauracích a MHD, ale drahé ubytování. Dá se ušetřit, když člověk pobývá mimo Taipei, ale zase vlak (THSR) na jih je kolem 50 € v jednom směru. Celkově taky super destinace, ale úplně mi nesedí na to zadání se někam spíš levněji uklidit na 3–4 týdny... to mi přijde lepší buď jako kratší relativně drahý výlet, a nebo se tam „uklidit“ na delší dobu (řádově aspoň měsíce, aby člověk mohl bydlet za slušnou cenu).

0 Citovat

Co se týče toho vlaku na Taiwanu, tak je lepší koupit neomezenou jízdenku. Na HSR se dá koupit za 2200 TWD na 3 dny a na klasickou železnici za 1800 na 3 dny nebo 2500 na 5 dní. Za těch 5 dní se dá krásně objet celý ostrov kolem dokola se zastávkami na různých místech. Klasická železnice jede i souběžně z HSR z Kaohsiungu do Taipei, jen to trvá cca 5 hodin.

https://pass.thsrc.com.tw/oatsb2c/home.do#

https://tip.railway.gov.tw/tra-t...311/view10

Netvrdím, že ty letenky jsou za 1500 Kč na jakýkoliv termín. Je potřeba trefit u Peache akci, pak se to dá. Koukám teď, že jsem platil 3430 JPY za one way Naha - Taipei a 5190 JPY za one way Taipei - Naha, takže nějakých 1350 Kč celkem za RT. Kupováno necelé 2 měsíce před odletem.

Jídlo na Taiwanu záleží. Levné jídlo je dost často ruleta s kvalitou, občas dobré, občas hnus, občas nějaký šváby po stole a podobně 😀. V Japonsku to naopak bylo vždy OK i v těch nejlevnějších jídelnách.

Na Night Marketech to na první pohled může vypadat levné, ale porce jsou malé, takže ve výsledku to vyjde dost draho (tak aby se člověk najedl). Klasické restaurace mají ceny srovnatelné s ČR, cca 250 Kč a více za jídlo, tam už s kvalitou nebývá problém.

0 Citovat

V TW švábi na stole? Tebe bych poslal testovat indickej streetfood, chlapče...

0 Citovat

Jdu tohle vlákno trochu oživit:

1/25

Haneda - Ishigaki, Japan Airlines

Ishigaki - Osaka, Peach

Osaka - Peking, Hainan

Peking - Brusel, Hainan

Brusel - Praha, Brussels Airlines

2/25

Praha - Kutaisi RT, Wizz 

6/25

Praha - Frankfurt,  Luftwaffe

Frankfurt - Singapur, Luftwaffe (744!)

Singapur - Manila, Singapore Airlines

Manila - Singapur, Singapore Airlines

Singapur - Zurich, Swiss

Zurich - Praha, Swiss

0 Citovat

Malý update. Nová služebka, nová guilty pleasure a menší racionalizace.

Zatím je to víceméně Pelikánobraní 😁

Leden :

Praha - Londýn - Praha (British)

Únor :

Vídeň - Santander (Ryanair)

Bilbao - Praha (Vueling)

Březen :

Praha-Belfast (easyJet)

Dublin-Praha (Ryanair)

Praha - Istanbul - San Francisco (Turkish)

San Francisco - Las Vegas (United) - award

Las Vegas - Los Angeles (United)

Los Angeles - Istanbul - Praha (Turkish)

Duben :

Praha-Düsseldorf (Eurowings) pracovně

Cologne-Praha (Eurowings) pracovně

Praha-Bari-Praha (Ryanair) s infantem 😅 - rebookováno na lepší termín

Květen :

Praha - Lisabon - Praha (easyJet) s infantem - rebookováno na lepší termín

Červen :

Praha - Liverpool - Isle of Man - Liverpool - Praha (easyJet)

Zrušeno:

Praha - Riga - Praha (Air Baltic) 

2 Citovat

Je potřeba udělat aktualizace :-)

Leden 
:

Hongkong- Frankfurt- Praha: Premium Eco, a340-600/ a320

Únor  :

Praha- Milán: EasyJet a321 NEO

Milán- Singapur- Kuala : Singapore a350-900/ 737-800

Kuala- Phuket: Malaysia 737-MAX8

Krabi- Bangkok DMK: AirAsia a320

Březen  :

Bangkok BKK- Kuala Lumpur: Malaysia 737-800

Kuala Lumpur- Singapur- Milán: Singapore 737-800/ a350-900

Milán- Praha: EasyJet a320

Praha- Malaga: Smartwings 737-900   (poprvé koupená letenka od Smart, první let se Smart byl za lupeny z tomboly na Madeiru)

Malaga-Praha: Smartwings 737-800

Květen:

Praha- Amsterdam- Praha:

EasyJet a320

Červenec:

Praha- Curych- Keflavik- Akureyri- Curych- Praha: Swiss/ Edelweiss

a320  (nakonec se podařilo překopat u Pelikána)

Reykjavík- Akureyri: Icelandair Dash 8

Říjen   :

Praha- Amsterdam- Toronto: KLM 737/777-200

Toronto- Paříž- Praha: Air France

777-200/ a220-100

Zrušeno:

Říjen:

Praha- Frankfur- Montreal- Guadeloupe- Montreal- Vídeň- Praha:

LH/Air Canada/Austrian

0 Citovat

Menší update za mňa

01/25 STN-BRQ Ryanair B738

01/25 VIE-CDG Air France A320
01/25 CDG-ATL Delta A359 (prvýkrát ATL)
01/25 ATL-LIM LATAM B763 (prvýkrát LIM, B763)
01/25 LIM-CUZ Sky Airline A20N (prvýkrát CUZ, SKU)
02/25 CUZ-AQP LATAM A320 (prvýkrát AQP)
02/25 JUL-LIM Sky Airline A20N (prvýkrát JUL)
02/25 LIM-ATL Delta A359
02/25 ATL-LGA Delta A321
02/25 JFK-CDG Delta B764 (prvýkrát B764)
02/25 CDG-VIE Air France BCS3

03/25 VIE-NAP Wizz A21N
03/25 NAP-VIE Ryanair B738 (let s poradovým číslom 300. 🥳)

04/25 VIE-INI Ryanair A320 (prvýkrát INI)
04/25 INI-BEG Air Serbia AT76 (prvýkrát BEG, ASL)
04/25 INI-VIE Ryanair A320

05/25 VIE-OSL Norwegian B738 (rebook z PRG na VIE, prvýkrát OSL, NAX)
05/25 OSL-TOS Norwegian B738 (prvýkrát TOS)
05/25 TOS-LYR Norwegian B738 (prvýkrát LYR)
05/25 LYR-TOS Norwegian B738
05/25 TOS-OSL Norwegian B738
05/25 OSL-VIE Norwegian B738

06/25 BTS-LTN Wizz A21N

10/25 AUH-KTM Air Arabia Abu Dhabi A320 (prvýkrát KTM, ADY)
10/25 KTM-SHJ Air Arabia A320 (prvýkrát SHJ, ABY)

Plánované:

06/25 LON-BTS/VIE/BRQ
07-25 VIE-WAW-VIE
10/25 VIE-AUH (najlepšie Etihad)
10/25 DXB-VIE (pravdepodobne za míle Y+ LH alebo C Ethiopian)

3 Citovat

Jak videt, tak jsi v lednu, unoru navstivil jizni Peru, podobne jako my az na prelomu unor, brezen.
I kdyz bylo v horach stale obdobi destu, pres den to vyrazne cestovani neovlinilo.

Zajimalo by me, jakou mas zkusenost s peruanskou casti aerolinky Latam ? Trochu jsem se obaval kontroly zavazadel v ramech (ktere tam meli pripraveny), avsak se nikdy nekonala, takze skvely! (na letech LIM-AQP a JUL-LIM). 
Sky Airlines jsem jeste neletel, ale pusobi na me dost low-costove, takze byli na rozmery zavazadla nejak prisnejsi nebo ne?

Jeste by to chtelo nekdy proletet i Star Perú a JetSmart
Naopak se nam postestilo letet s vrtulovou Dasenkou (De Havilland Bombardier DHC-8 Dash 8) od aerolinky ATSA na trase MZA-LIM. Kvuli destum se pry obcas lety rusi, takze spokojenost, ze to zdarne vyslo.

0